Regtech Solutions

Erbjuder tjänster och produkter som hjälper företag att säkert, professionellt och kostnadseffektivt uppfylla regelverkskrav och uppnå regelverksefterlevnad.
Läs mer
verklig huvudman

Är den verklige huvudmannen verklig?

Kraven på att veta vem man gör affärer med ökar ständigt i kölvattnet av penningtvättsskandaler och finansiering av terrorism. Alla som står under penningtvättslagen har hårda krav på sig att noggrant kontrollera personerna bakom de bolag man samarbetar med och informationen ska sedan användas för kontroller mot de sanktionslistor som hålls uppdaterade bland annat av EU och FN.

Så hur gör man då för att vara säker på vem den verklige huvudmannen är?

Det enklaste är förstås att fråga företrädaren för företaget vilka som är ägare och sitter i styrelsen och hoppas att han eller hon talar sanning. Men det räcker förstås inte, man måste vara grundligare än så. Ägare som kontrollerar mer än 25% av företaget går att finna i Bolagsverkets nya register för Verklig Huvudman och i samma källa finns förstås också information om styrelse och firmatecknare. För att sedan veta om de företrädare man talar med är den de säger att de är begär man normalt sett in en vidimerad körkortskopia som man sedan sätter i pärmen.

Så det här måste väl räcka, vad kan egentligen gå fel? Tyvärr en hel del. Är legitimationen verkligen äkta? Vilka är det som har vidimerat kopian (det kan ju vara Kalle Anka och Mimmi Pigg!), stämmer informationen om vilka huvudmän som rapporterats till Bolagsverket och hur ser det ut om en vecka eller ett år? Enligt Polisens bedrägerirotel så kan man med ”rätt” kontakter köpa ett falskt körkort för under tusen kronor och det är fortfarande alltför enkelt att kapa ett bolag. Det har gått så långt att det finns förslag att körkort inte ska gälla som legitimation längre och vad gör man då?

Digitala lösningar – Ett säkert val för löpande kontroll av verklig huvudman, verksamhet och ekonomisk information

I Norden har vi kommit långt med digital signering och idag har över åtta miljoner svenskar BankId. För att säkert veta vem du har att göra med, speciellt om du har kunder som du inte träffar fysiskt, är BankId en långt mycket säkrare lösning än körkortskopior. Om man dessutom låter kunden, via ett digitalt formulär, verifiera även annan information såsom verklig huvudman, bolagets verksamhet, ekonomisk information och annat så blir riskbedömningen av en kund eller klient mycket enklare och säkrare.  

Med moderna lösningar kan man dessutom löpande, gärna dagligen, upptäcka förändringar av styrelsen hos Bolagsverket och kontrollera ägare och företrädare mot sanktionslistor och listor med politiskt exponerade personer och direkt få varningar om något misstänkt dyker upp. Och med kraven på löpande kontroller kan man också uppmana kunderna att årligen gå in och bekräfta ”sin” information.

Med ett riskbaserat förhållningssätt och effektiva lösningar skapas trygghet både för det egna företaget och för kunderna.

Behöver ni hjälp med löpande kontroller av er kunder så kan du läsa på mer om vår KYC-tjänst Regtech KYC. Det är ett säkert val, och anpassat efter den digitala eran som vi numera befinner oss i.